Exam Information| Govt Jobs.| Exam Preparation | Exam Study Material |Exam Date|Material PDF

English Reading Comprehension Set 119


Check More    English Reading Comprehension List
The Central government’s framework for 20 cities to become ‘smart’ over a five-year period can cover new ground if it makes intelligent use of information technology to deliver better civic services. Rapid and poorly regulated urbanisation has overwhelmed urban governments, rendering them incapable of providing even basic services such as clean water, sewerage, pedestrian-friendly roads, public transport, uninterrupted power, street lighting, parks and recreational spaces. So weak and uncoordinated is governance that commercial entities have wilfully violated building regulations and put up unauthorised structures — with severe impact on congestion, air quality and flood management — and governments have gladly regularised the violations later. The smart city plan now proposes to intervene and bring some order by upgrading the physical infrastructure in select enclaves, and incentivising the use of information and communication technologies. Urban Development Minister M. Venkaiah Naidu has come up with a generalised definition of a smart Indian city as one that “enables a decent life to the citizens, and green and sustainable environment, besides enabling adoption of smart solutions”, but the exercise should lead to measurable outcomes.

The first batch of smart cities would create virtually new business districts in several cities, marking a departure from the disaggregated urban development witnessed over the past few decades. This area-based development approach makes it imperative that the resulting demand for mobility to and from the ‘smart’ area be made an integral part of the plan, with an emphasis on walk ability, use of non-motorised transport and access to public transport. Ahmedabad and Bhubaneswar have shown high ambition by opting for a common travel card. Others such as Indore, Davangere and Belagavi plan Intelligent Transport Solutions, something that has been unattainable for even a big metro such as Chennai. Although it enjoys high visibility, the smart city programme is merely a framework for urban development aided by the Centre with a small initial seed fund of Rs.500 crore, while additional finances have to come from public-private partnerships and local revenue. State governments, including those left out of the first list, could unlock the potential of all cities with development policies that aim at structural change. Improved public transport, for instance, has an immediate positive impact on the local economy. Technologies such as GPS to inform passengers in real time on their mobile phones, and common ticketing, increase the efficiency of transport use. Universal design in public buildings and streets would help all people, including those with disabilities. The challenge for Smart Cities 1.0 is to provide proof of concept quickly and make outcomes sustainable. Care also needs to be taken that the effect is not to create gated communities of best practices and civic upgrade in a wider landscape of urban distress. It is crucial that these urban enclaves cater to the housing, health, education and recreation needs of a wide cross section of society, and that the convergence of the Smart Cities programme with existing urban renewal projects countrywide be smooth.

Check More    English Reading Comprehension List
1. Which city is finding it difficult to implement Intelligent Transport System:
a) Indore
b) Chennai
c) Davangere
d) Ahmedabad
e) Bhubaneswar

2. What is the appropriate title for the passage?
a) Giving Cities the smart edge
b) Urbanization a reality
c) Smart cities an area wise development approach
d) Smart cities a distant dream
e) none of the above

3. What is the generalized definition of Smart city?
a) Enables a decent life to citizens
b) One with a green and sustainable environment
c) smart and advanced solutions
d) all of the above
e) None of the above

Directions (Q. 6-8): Choose the word which is opposite in meaning to the word printed in bold as used in the passage.

4imperative
a) secondary
b) inescapable
c) crucial
d) hanging by thread
e) None of the above

5.  rendering
a) misunderstanding
b) explanation
c) realization
d) comprehension
e) None of the above

6.  convergence
a) concurrence
b) synchronism
c) confluence
d) divide
e) None of the above

Directions (Q. 9-10): Choose the word which is most similar in meaning to the word printed in bold as used in the passage

7. sustainable

a) imperishable
b) perishable
c) unendurable
d) temporary
e) None of the above

8. urbanisation
a) immunization
b) sophisticate
c) metropolitanize
d) down town
e) All of the above

9. renewal
a) reclamation
b) delayed
c) damage
d) break
e) destroy

10. Which of the following is not true from the passage?
1)  Ahmedabad and Bhubaneswar have shown high ambition and dynamism by opting for a common travel card.
2) Technologies such as GPS to inform passengers in offline mode on their mobile phones, and common ticketing, increase the efficiency of transport use.
3) Rapid and poorly regulated urbanisation has overwhelmed urban governments, rendering them incapable of providing even basic services such as clean water, sewerage, pedestrian-friendly roads, public transport, uninterrupted power, street lighting, parks and recreational spaces.
4) Although it enjoys high visibility, the smart city programme is merely a framework for urban development aided by the Centre with a small initial seed fund of Rs.1000 crore, while additional finances have to come from public-private partnerships and local revenue.
5) none of the above

Answers:
1) b
2) a
3) d 
4) a
5) a
6) d
7) a
8) e 
9) a
10) a
Check More    English Reading Comprehension List

No comments:

Post a Comment

LinkWithin