Exam Information| Govt Jobs.| Exam Preparation | Exam Study Material |Exam Date|Material PDF

Important Full form

1. P D F का मतलब है
उत्तर:- Portable Document Format.

2. H T M L का मतलब है?
उत्तर:- Hyper Text Mark up Language.

3. N E F T का मतलब है?
उत्तर:- National Electronic Fund Transfer.

4. M I C R का मतलब है?
उत्तर:- Magnetic Inc Character Recognition.

5. I F S C का मतलब है?
उत्तर:- Indian Financial System Code.

6. I S P का मतलब है?
उत्तर:- Internet Service Provider.

7. E C S का मतलब है?
उत्तर:- Electronic Clearing System.

8. C S T का मतलब है?
उत्तर:- Central Sales Tax.

9. CRR का मतलब है?
उत्तर:- Cash Reserve Ratio.

10.. U D P का मतलब है?
उत्तर:- User Datagram Protocol.

11.. R T C का मतलब है?
उत्तर:- Real Time Clock.

12.. I P का मतलब है?
उत्तर:- Internet Protocol.

.13.. C A G का मतलब है?
उत्तर:- Comptroller and Auditor General.

.14.. F E R A का मतलब है?
उत्तर:- Foreign Exchange Regulation Act.

15.. I S R O का मतलब है?
उत्तर:- International Space Research organization.

16.. I S D N का मतलब है?
उत्तर:- Integrated Services Digital Network.
.
17. SAARC का मतलब है?
उत्तर:- South Asian Association for Regional co –operation.

18. O M R का मतलब है?
उत्तर:- Optical Mark Recognition.

19. A H R L का मतलब है?
उत्तर:- Asian Human Right Commission.

20. J P E G का मतलब है?
उत्तर:- Joint photo Expert Group.

21. U. R. L. का मतलब है?
उत्तर:- Uniform Resource Locator.

22. I R D P का मतलब है?
उत्तर:- Integrated Rural Development programme.

23. A. S. L. V. का मतलब है?
उत्तर:- Augmented satellite Launch vehicle.

24. I. C. U. का मतलब है?
उत्तर:- Intensive Care Unit.

25. A. T. M. का मतलब है?
उत्तर:- Automated Teller Machine.

26. C. T. S. का मतलब है?
उत्तर:- Cheque Transaction System.

27. C. T. R का मतलब है?
उत्तर:- Cash Transaction Receipt.

28. N E F T का मतलब है?
उत्तर:- National Electronic Funds Transfer.

29. G D P का मतलब है?
उत्तर:- Gross Domestic Product.

30. F D I का मतलब है?
उत्तर:- *Foreign Direct Investment.

31. E P F O का मतलब है?
उत्तर:- Employees Provident Fund Organization.

32. C R R का मतलब है?
उत्तर:- Cash Reserve Ratio.

33. CFRA का मतलब है?
उत्तर:- Combined Finance and Revenue Accounts.

34. GPF का मतलब है?
उत्तर:- General Provident Fund.

35. GMT का मतलब है?
उत्तर:- Global Mean Time.

36. GPS का मतलब है?
उत्तर:- Global Positioning System.

37. GNP का मतलब है?
उत्तर:- Gross National Product.

38. SEU का मतलब है?
उत्तर:- Slightly Enriched Uranium.

39. GST का मतलब है?
उत्तर:- गुड्स एण्ड सर्विस टैक्स (Goods and ServiceTax).

40. GOOGLE का मतलब है?
उत्तर:- Global Organization Of Oriented GroupLanguage Of Earth.

41. YAHOO का मतलब है?
उत्तर:- Yet Another Hierarchical Officious Oracle 
.
42. WINDOW का मतलब है?
उत्तर:- Wide Interactive Network Development forOffice work Solution .

43. COMPUTER का मतलब है?
उत्तर:- Common Oriented Machine Particularly United and used under Technical and Educational Research

44.

No comments:

Post a comment

LinkWithin