Exam Information| Govt Jobs.| Exam Preparation | Exam Study Material |Exam Date|Material PDF

Important 100+ General Science (Biology)

 General Science (Biology)

Click Here ๐Ÿ‘‰๐Ÿ‘‰   Important World Largest Agricultural Producer 

Click Here๐Ÿ‘‰๐Ÿ‘‰   1 To 30 November Important Current Affairs In  Hindi

Q1. Alcoholic drink contains .

Ans -: Ethyl Alcohol
Q2. Glucose in stored in the form of by Animals.
Ans -: Glycogen
Q3. Ascariasis is caused by .
Ans -: Round Worm
Q4. BCG vaccination (Bacillus Calmette Guerin) givesimmunity from .
Ans -: Tuberculosis
Q5. Blood groups was discovered by –
Ans -: Karl Landsteiner
Q6. The first successful heart transplant in India was performed by –
Ans -: Dr. Panangipalli Venugopal
Q7. The oral polio vaccine was discovered by –
Ans -: Jonas Salk
Q8. Companion cells are unique to .
Ans -: Angiosperms
Q9. DNA stands for .
Ans -: Deoxy ribonucleic Acid
Q10. Dog bite can cause rabies. Bite of which other animal can also cause rabies?
Ans -: Bat

Q11. Endocrine glands are also known as .
Ans -: Ductless Glands
Q12. The Small Pox vaccine was discovered by –
Ans -: Edward Jenner
Q13. Deficiency of iodine leads to .
Ans -: Enlargement of Thyroid Gland
Q14. First vaccine produced by bio-technology was used against which virus?
Ans -: Hepatitis-B
Q15. Turmeric is obtained from of a Plant.
Ans -: Stem
Q16. Genes are made by .
Ans -: Polynucleotides
Q17. Haematopoies is occurs in .
Ans -: Bone marrow
Q18. Leprosy is also known as .
Ans -: Hansen’s Disease
Q19. A human skull has number of bones.
Ans -: 22 Bones
Q20. Deposition of which acid in the muscles leads to a feeling of fatigue in Humans?
Ans -: Lactic Acid

Q21. RBC’s count in the blood is increased when a person is having .
Ans: Polycythaemia
Q22. Where are the Lachrymal glands situated in the human body?
Ans: Eye Orbit
Q23. The red, blue and purple colour seen in plants is because of the pigment.
Ans: Anthocyanin
Q24. Which part of the human brain controls Motor skills of the body?
Ans: Frontal Lobes
Q25. What is the name the hormone that regulates the amount of glucose in the blood .
Ans: Insulin
Q26. Name the gas used for making vegetable ghee?
Ans: Hydrogen
Q27. Which is the largest gland in the human body?
Ans: Liver
Q28. The smallest functional unit of a kidney is the ?
Ans: Nephron
Q29. James D. Watson, a Nobel Prize winning scientist is expert in the field of .
Ans: Genetics
Q30. Polio is caused by a .
Ans: Virus

Q31. The flow of energy in the Energy Pyramid is always .
Ans: Upwards
Q32. Saliva helps in the digestion of .
Ans: Starch
Q33. Which Parent’s chromosome is used for sex determination test?
Ans: Father
Q34. The bio-gas used for cooking is a mixture of .
Ans: Methane & Carbon dioxide
Q35. The yellow colour of the human faeces is a result of the pigment called .
Ans: Urobilin
Q36. Which air pollutant causes the most serious health hazards?
Ans: Sulphur dioxide
Q37. Vitamin K is required for the synthesis of .
Ans: Prothrombin
Q38. Which compound is used in anti-malarial drug?
Ans: Chloroquine
Q39. Dental cavities are caused because of the deficiency of?
Ans: Fluorine
Q40. What is the process of filtering blood through an artificial kidney called?
Ans: Dialysis

Q41. Which is the first vaccine injected into a newly born baby?
Ans: BCG
Q42. Food poisoning is caused by .
Ans: Clostridium botulinum
Q43. Which hormone is used as an oral contraceptive?
Ans: Progesterone
Q44. The longest and largest bone in the human body is?
Ans: Femur
Q45. Which metal is present in hemoglobin?
Ans: Iron
Q46. What is the total number of Chromosomes found in the human gene?
Ans: 46
Q47. The PH value of human blood is?
Ans: 7.40
Q48. The plants, which grow under water stress conditions are called?
Ans: Xerophytes
Q49. During photosynthesis, Solar Energy is converted to .
Ans: Chemical energy
Q50. Which is the smallest bone in the human body?
Ans: Stapes

Click Here ๐Ÿ‘‰๐Ÿ‘‰ 1 To 30 November Important Current Affairs In English

Q51. The study of Trees is called?
Ans: Dendrology
Q52. Who proposed the Theory of natural selection?
Ans: Dendrology
Q53. Turpentine oil is obtained from .
Ans: Resin from Pines
Q54. Upper most layer of skin is called?
Ans: Epidermis
Q55. Which is the only element found in Chlorophyll?
Ans: Magnesium
Q56. What are Bryophytes ?
Ans: Amphibious Plants
Q57. Which component of the Cell is called it’s ‘Kitchen’?
Ans: Chloroplast
Q58. What is known as ‘Suicidal bags of cell’?
Ans: Chloroplast
Q59. What is systolic and diastolic pressure in a healthy man?
Ans: 120mm & 80mm
Q60. Dermatology is the study of?
Ans: Human Skin

Q61. Which chemical is popularly used in Rat poison?
Ans: White Phosphorus
Q62. What is the Dental formula of man?
Ans: 2123/2123
Q62. What is the name of first cloned sheep?
Ans: Dolly
Q64. is the normal cholesterol level in human blood.
Ans: 180-200 mg/dL
Q65. A is the smallest structural and functional unit of nervous system.
Ans: Neuron
Q66. 99% percentage of water is lost during transpiration, True or False?
Ans: TRUE
Q67. Which enzyme is present in all members of the animal kingdom except Protozoa?
Ans: Amylase
Q68. Zika virus is carried by Mosquito.
Ans: Aedes
Q69. Tomato contains which acid?
Ans: Oxalic Acid
Q70. Which animal respire without having blood in them?
Ans: Oxalic Acid

Q71. Which cells acting as phagocytes are present in the liver?
Ans: Kupffer cells
Q72. Which cell organelles function as the power house of a living cell?
Ans: Mitochondria
Q73. A bite of a mad dog causes –
Ans: Hydrophobia
Q74. Which disease is known as ‘silent killer’?
Ans: High Blood pressure
Q75. Human saliva contains the enzyme known as .
Ans: Ptyalin
Q76. Which gland disappears during old age?
Ans: Thymus
Q77. The insect responsible for the spread of Kala-azar is –
Ans: Sand Fly
Q78. is known as the strongest natural fibre.
Ans: Silk
Q79. Which is known as graveyard of RBC’s ?
Ans: Spleen
Q80. The gland known as master gland in human body is the .
Ans: Pituitary gland

Q81. The process of cell division is known as –
Ans: Mitosis
Q82. Which part of the Plant body acts as the carrier of food and other substances to all its parts?
Ans: Phloem
Q83. Which is the sweetest sugar?
Ans: Fructose
Q84. The hearing function is associated with which part of the Human Brain?
Ans: Temporal Lobe
Q85. Which major chemical compound is found in human kidney stones?
Ans: Calcium oxalate
Q86. Which metal is present in Insulin?
Ans: Zinc
Q87. Thirst, hunger and sleep are controlled by which part of the brain?
Ans: Hypothalamus
Q88. Alcohol affects which part of human brain?
Ans: Cerebellum
Q89. Which part of human brain is the regulating centre for swallowing and vomiting?
Ans: Medulla Oblongata
Q90. Which part of the Human Eye changes it size based on the amount of Light?
Ans: Pupil

Q91. is the plant which yields biodiesel or biofuel.

Ans: JatrophaCurcas

Q92. The part of the human eye which regulates the quantum of light entering is – Ans: Iris
Q93. Which salt is found in bone in largest amount? Ans: Calcium
Phosphate
Q94. What is the name of the test done to diagnose cancer? Ans: BiopsyTest

Q96. Intake of which vitamin is recommended to improve blood coagulation? Ans: Vitamin K
Q97. Who explained about the blood circulation for the first time? Ans: William
Harvey
Q98. Alexander Fleming invented .

Ans: Penicillin
Q99. Who is credited for producing first man-made Gene in a lab? Ans: Dr.
Hargobind Khurana
Q100. Xerophthalmia is a disease caused by lack of which vitamin?
Ans: Vitamin A

Click Here ๐Ÿ‘‰๐Ÿ‘‰  Important 100 + General Science Questions

๐Ÿ‘†๐Ÿ‘† SHARE  &  SUPPORT US๐Ÿ‘†๐Ÿ‘†

No comments:

Post a Comment

LinkWithin