Exam Information| Govt Jobs.| Exam Preparation | Exam Study Material |Exam Date|Material PDF

Important 100 + General Science Questions

 General Science Questions 

Q1) Blades of a windmill possess , hence they are turned by a fast wind.

Ans -: Potential Energy
Q2) A dark-skinned man experiences , as compared to a fair skinned man.
Ans -: Less heat & Less cold
Q3) What device is used to break/complete an electronic circuit?
Ans -: Switch
Q4) What is the temperature at which both the Fahrenheit and the centigrade scales have the
same value?
Ans -: -40°
Q5) Acceleration acts always in the direction of the .
Ans -: Net force
Q6) The principle used in working of an atom bomb is .
Ans -: Nuclear Fission
Q7) What is the unit used to measure the depth of sea?
Ans -: Fathom
Q8) Astigmatism can be corrected by .
Ans -: Cylindrical lenses
Q9) Lambert’s Law is related to .
Ans -: Illumination
Q10) In a Battery, which energy is converted into Electrical energy?
Ans -: Chemical Energy

Q11) The longitudinal mechanical waves of less than 20 Hz are called .
Ans -: Infrasonic
Q12) Distance of stars are measured in ?
Ans -: Light Years
Q13) Albert Einstein was awarded the Noble prize for .
Ans -: Photoelectric Effect
Q14) Electric Motor converts the Electric energy into .
Ans -: Electric energy to Mechanical energy
Q15) Robert Koch has invented the .
Ans -: Electron microscope
Q16) Force of attraction between the molecules of different substances is called .
Ans -: Adhesive Force
Q17) Electrons in Good conductors are .
Ans -: loosely bound
Q18) One barrel of oil = litres . (approximately)
Ans -: 159
Q19) If a bar magnet is cut length wise into 3 parts, what will the total number of poles be?
Ans -: 6
Q20) If the body is hollow, then its centre of gravity lies?
Ans -: Outside the material

Q21) If the temperature inside a room is increased, the relative humidity will .
Ans -: Decrease
Q22) In summer, the mirages are seen due to the phenomenon of .
Ans -: Total Internal Reflection
Q23) In the visible spectrum which colour has the longest wavelength?
Ans -: Red
Q24) In which medium sound travels faster?
Ans -: Solid
Q25) Insects can move on the surface of water without sinking due to .
Ans -: Surface tension of water
Q26) The Laws of Electrolysis were proposed by –
Ans -: M Faraday
Q27) Light travels in a .
Ans -: Straight line
Q28) What is used as a cooling agent in most of the world’s commercial nuclear power plants?
Ans -: Water
Q29) Nature of sound wave is ?
Ans -: Longitudinal
Q30) 1 fermi unit is equal to –
Ans -: 10⁻¹⁵m

Q31) How many basic S.I. units are there?
Ans -: Seven
Q32) What is the principle on which a transformer works?
Ans -: Mutual Induction
Q33) The distance between Earth and Sun is termed as –
Ans -: 1 Astronomical unit
Q34) Potential energy of your body is minimum when you .
Ans -: Lie down on ground
Q35) What is the freezing point (temperature) of Pure water?
Ans -: 32 F
Q36) What is the unit of measurement of an Angle?
Ans -: Radian
Q37) Radio waves of constant amplitude can be generated with an .
Ans -: Oscillator
Q38) Hooke’s law is related to
Ans -: Elasticity
Q39) Sudden fall in barometer is indication of .
Ans -: Storm
Q40) Water moving up a straw is an example of .
Ans -: Capillary Action

Click Here 👉👉   Important World Largest Agricultural Producer 

Q41) The blue colour of the clear sky is due to .
Ans -: Dispersion of Light
Q42) What is a magnetic field’s direction within a magnet?
Ans -: From South to North
Q43) The experiment demonstrating the existence of electromagnetic wave was first conducted by
Ans -: Heinrich Hertz
Q44) The filament string in an electric bulb is made of which metal?
Ans -: Tungsten
Q45) Drag is the force exerted by fluids.
Ans -: Friction
Q46) The hydraulic brake used in automobiles is a direct application of .
Ans -: Pascal’s Law
Q47) The image formed by convex lens in a simple microscope is .
Ans -: Virtual & Erect
Q48) What kind of mirror is used in motor vehicles near the driver’s seat?
Ans -: Convex Mirror
Q49) & are present in the nucleus of an atom.
Ans -: Neutrons and protons
Q50) The size of atomic nucleus is of the order of .
Ans -: 10⁻¹⁵ m

Q51) From the moon’s surface, Astronauts see a Black Sky. This is because of .
Ans -: Absence of Atmosphere on Moon
Q52) The specific resistance of a wire varies with its .
Ans -: Material
Q53) The speed of light will be decreased with the rise in the temperature of the medium. True or
False.
Ans -: False. (It remains unchanged)
Q54) Which is the strongest force in the nature?
Ans -: Nuclear Force
Q55) Which device is used to measure the temperature of the sun?
Ans -: Pyrometer
Q56) Which phenomenon occurs when light passes from a denser to rarer medium?
Ans -: Total Internal reflection
Q57) Which substances do not allow flow of charge through them?
Ans -: Insulators
Q58) The value of which quantity remains same in all system of units?
Ans -: Specific Gravity
Q59) What is the speed of sound in air?
Ans -: 332m/sec
Q60) The working of the quartz crystal in the watch is based on which effect?
Ans -: Piezoelectric Effect

Q61) Permanent magnets are made of .
Ans -: Steel
Q62) During a fog, the visibility is reduced. This is because of which phenomenon?
Ans -: Scattering of light
Q63) Weightlessness experienced in a spaceship is due to .
Ans -: Absence of Gravity
Q64) Which device is used to find submerged objects?
Ans -: SONAR
Q65) What converts the alternating current into direct current?
Ans -: Rectifier
Q66) Which element is used as a moderator in nuclear reactors?
Ans -: Graphite
Q67) Which device converts light energy into electric energy?
Ans -: Photoelectric cell
Q68) The unit of power of lens is called .
Ans -: Dioptre
Q69) What is the unit of Radioactivity?
Ans -: Curie
Q70) An object has to attain the velocity of to escape from earth’s atmosphere?
Ans -: 11.2 km/sec

Q71) What is the measuring unit of length of light waves?
Ans -: Angstrom
Q72) A short duration wave is known as –
Ans -: Pulse
Q73) When did Einstein propose that matter can be converted into energy?
Ans -: 1905
Q74) What is the SI unit of luminous intensity?
Ans -: Candela
Q75) What is the unit of magnetic flux?
Ans -: Maxwell
Q76) What is the unit of specific resistance?
Ans -: Ohm-metre
Q77) The wavelength of visible spectrum ranges from .
Ans -: 390-700 nanometres
Q78) A Washing machine works on the principle of –
Ans -: Centrifugation
Q79) When a ball is thrown upward, what happens to its Acceleration?
Ans -: It remains Constant
Q80) Magnifying glass is made of which type of lens?
Ans -: Convex lens

Q81) What colour will a red glass appear if it is heated in dark room?
Ans -: Green
Q82) What happens to the surface tension of the water when a detergent is added to it?
Ans -: Decreases
Q83) The value of ‘g’ (acceleration due to gravity) is maximum at ?
Ans -: at poles
Q84) Which instrument is used to measure altitudes in aircrafts?
Ans -: Altimeter
Q85) Which instrument is used to measure change in volume of substances ?
Ans -: Dilatometer
Q86) Which instrument is used to measure depth of ocean ?
Ans -: Fathometer
Q87) The power of electric circuit is measured with a .
Ans -: Wattmeter
Q88) Which instrument is used to measure the scattering of light by particles suspended in a liquid
?
Ans -: Nephelometer

Click Here 👉नौसेना अभ्यास (Indian Navy Military Exercise)

Q89) Which is more elastic – Steel or Rubber?
Ans -: Steel
Q90) Which is the only natural magnet?
Ans -: Magnetite

Q91) What Principle is used in the designing of ships and submarines?
Ans -: Archimedes Principle
Q92) Nuclear Fissions are initiated by .
Ans -: Neutrons
Q93) The wire in an electric heater is made up of .
Ans -: Nichrome
Q94) During Sonography which types of Waves are used?
Ans -: Ultrasonic waves
Q95) Diode Bulb was discovered by .
Ans -: Sir J. S. Fleming
Q96) Who gave the first experimental value of G?
Ans -: Cavendish
Q97) Who had showed that the electric and magnetic waves are equal in vacuum?
Ans -: James Clerk Maxwell
Q98) What is the escape velocity of Moon?
Ans -: 2.38 Km/s
Q99) Why does a liquid drop tend to assume a spherical shape?
Ans -: To minimize surface tension
Q100) Resistance of a Conductor is inversely proportional to it’s .
Ans -: Cross Sectional Area

👆👆 SHARE  &  SUPPORT US👆👆

No comments:

Post a comment

LinkWithin